Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Kassák Múzeum

Virtuális Roadshow - Irodalom

Nikkel Szamovár 

A Kassák Múzeum a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként 1976 óta működik. Feladata Kassák Lajos (1887–1967) író, szerkesztő, képzőművész tárgyi és szellemi hagyatékának őrzése, tudományos igényű feldolgozása és élményszerű bemutatása. A múzeum célja, hogy e feladatok magas szintű ellátásával a régióban zajló Kassák-kutatások számon tartott helyszínévé és a modernizmus-kutatás nemzetközi szereplőjévé lépjen elő. Magyarországon ez a múzeum az egyetlen, amely a történeti avantgárd tematikus bemutatóhelyévé vált az évtizedek során.

 


Nikkel szamovár

A Kassák Múzeum "Nikkel szamovár" című virtuális kiállítása az avantgárd versolvasás új élményét kínálja az érdeklődőknek. Középpontjában Kassák legismertebb és legtöbbet idézett önéletrajzi ihletésű műve, "A ló meghal a madarak kirepülnek" című, 1920–1921-ben keletkezett, elsőként 1922-ben kiadott hosszúverse áll. Ez volt az az időszak, amikor Kassák a nemzetközi izmusok, új irányzatok hatására megújította költői nyelvét. A mű 1909-es európai csavargását, a Párizsig tartó út állomásait dolgozza fel: azt a folyamatot, melynek során az egyszeri vasmunkás Kassákból avantgárd költő lett.

A főoldalon Kassák versének teljes szövege olvasható. A verset illusztrációk egészítik ki: portrék Kassákról és csavargótársairól az író hagyatékából, valamint a korabeli, az 1909-es Európát megelevenítő képeslapok, fotográfiák, levélrészletek. A vers szövegét az utazás egyes állomásaihoz rendeltük, így annak olvasása közben azt is láthatjuk, hogy a dada-nyelven megírt történet éppen Európa mely városában játszódik. Közelebbről is megismerhetjük Kassák csavargótársait: Gödrös Józsefet és Szittya Emilt; megtudhatjuk, hogy Kassák pontosan milyen útvonalon jutott el Stuttgartból Párizsba; hogy milyen kiállításokat, műalkotásokat láthatott az útja során; és azt, hogy mit is jelentett valójában a csavargás szabadsága Kassák számára. A mű keletkezésének története mellett bemutatjuk azt a folyamatot is, melynek során a költemény Kassák legismertebb versévé vált.

 

A kiállítást ITT találjátok meg!

 

---------------------------------------------------------------------------

A múzeum weboldala:
http://www.kassakmuzeum.hu/

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet