Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Néprajzi Múzeum

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ 4

2021. május 6.

 

Vissza a 3-4. korosztály órarendjéhez

Vissza a művészet tematika órarendjéhez

  

A Néprajzi Múzeum 1872 óta gyűjti, óvja és közvetíti a magyar, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit tárgyak, képek, szövegek, hangok formájában. A Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó, mára 250 ezer darabot számláló kollekció sokat vándorolt alapítása óta,  utolsó helyén, a valamikori Kúria Kossuth-téri épületében volt elérhető a gyűjtemény. A Liget Budapest Projekt részeként a tervek szerint 2021-ben készül el a Néprajzi Múzeum minden szakmai és látogatói igényt kielégítő új otthona. 

 

1. feladat:

Korosztályi besorolás: 5-8.évfolyam részére, művészet tematika:

Rajzgyűjtemények és motívumkincsek határon innen és túl 

csupán egy-két kattintásnyira tőletek

„Akkor te most népeket rajzolsz?” – kérdezték egy néprajzos kollégától ismerősei, amikor arra voltak kíváncsiak, hogy mégis, mivel foglalkozik valaki, aki néprajz szakon végzett. A fenti kérdésnek van egy kis köze az igazsághoz, hiszen a néprajz egyik alapvető módszere a gyűjtés, és a gyűjtőmunka fontos része volt a rajz, a rajzolás is, de azért korántsem írja le jól azt az összetett tudományos kutatómunkát, amelyet egy néprajztudós végez. Viszont a rajz, a rajzolás segítségével, még a fotózás elterjedése előtti időkben, és azzal párhuzamosan is, nagyon sok tárgyi emlékünk megőrződött.

Többek között egy ilyen, kiemelkedően fontos rajzgyűjteményt is őriz a Néprajzi Múzeum, amely ráadásul online is elérhető, és a benne található motívumok további kreatív célokra is felhasználhatóak.

Ezt a mintakincset/motívumkincset szeretnénk most megmutatni nektek, hogy ismerjétek meg a használatát, akár konkrét cél nélkül keresgéltek benne, akár meghatározott dolgokat próbáltok megtalálni. Merüljetek el ebben a nagyszerű online kincsestárban, és fedezzétek fel, milyen gazdag és kifejező a manapság újra trendi népi motívumok és minták világa! A rövid bemutató végén néhány ötletet mutatunk nektek arra vonatkozóan, konkrétan mire is tudjátok használni ezeket.

Ha megnézitek az alábbi linken található videót, akkor megtudhatjátok, hol találjátok meg a honlapunkon belül az online rajzgyűjteményünket, milyen módon tudtok keresni benne, és azt is, hogy milyen típusú rajzokat találtok az adatbázisban. Nézzétek végig az interjút, amelyben Tasnádi Zsuzsa, a Néprajzi Múzeum muzeológusa beszélget Tibenszky Moni Lisával.

Feladatok

Most pedig játsszunk egy kicsit! Íme, négy különböző tárgyfotó az online rajzgyűjteményünkből. Nézzétek meg figyelmesen, és a videóban látható rövid útmutató alapján próbáljátok meg kitalálni, milyen keresőszavakat használhattam ahhoz, hogy megtaláljam ezeket!

A feladatot ITT tudjátok letölteni!

 

Ha érdekel benneteket a téma, akkor további izgalmas tanulmányokat olvashattok az alábbi linkeken:

https://www.neprajz.hu/hirek/2020/rajzgyujtesek-1.html

https://www.neprajz.hu/hirek/2020/csete-balazs-rajzgyujtesek/rajzgyujtesek-1-masolat.html

https://www.neprajz.hu/hirek/2020/csete-balazs-rajzgyujtesek/rajzgyujtesek-3.html

-----------------------------------------------------------------------------------------

 2. feladat:

Korosztályi besorolás: 3-4. évfolyam részére:

Ötletek egy-egy motívum kreatív felhasználásához 

Az online gyűjteményből válasszátok ki a számotokra leginkább tetsző mintát, és aszerint, hogy mekkora és milyen típusú tárgyra (pl. pólóra, bögrére, tányérra, cipőre stb.) szeretnétek felmásolni, nagyítsátok fel, illetve kicsinyítsétek le.¹ Használhatjátok a telefonotok kijelzőjét is a nagyításhoz. Ha bátrak vagytok – és miért ne lennétek azok? – akkor egy kisebb szappandarab, vagy egy grafitceruza segítségével, szabad kézzel rajzoljátok elő a mintát. A textilfilccel nagyon egyszerű dolgozni, de ha nem okoz gondot nektek, akkor használjatok folyékony akril- vagy textilfestéket és ecseteket a mintázáshoz. Az alábbi kis útmutatóban egy nagyon egyszerű ötletet találtok, amelyet otthon, vagy az iskolában is varrógép segítsége nélkül, könnyűszerrel el tudtok készíteni. Az eredmény pedig egy saját készítésű, egyedi, strapabíró kis szütyő lesz, az általatok kiválasztott mintával. Nézzétek csak, hogyan hasznosíthattok újra egy már megunt, egyszínű pólót a Néprajzi Múzeum által őrzött gyönyörű motívumok segítségével!

A fájlt ITT tudjátok letölteni!

Megjegyzések:

¹Itt nagyon sok ötletet találhattok a kézzel festett pólókkal kapcsolatban:

https://hu.pinterest.com/search/pins/?q=handpainted%20tshirt&rs=typed&term_meta[]=handpainted%7Ctyped&term_meta[]=t-shirt%7Ctyped

Ha van kedvetek, írjátok meg a feladatokra adott válaszaitokat a rosta.helga@neprajz.hu e-mail címre, és mutassátok meg, milyen tárgyakat készítettetek a Néprajzi Múzeum motívumaival! Jó böngészést, és jó alkotást nektek!

A múzeum weboldala:
https://www.neprajz.hu/

 

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra
Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: DEMÓ 4 – Digitális Edukációs Múzeumi Órák