Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ 4

2021. május 6.

 

Vissza a 9-12. évfolyam órarendjéhez

A Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény tulajdonosa és működtetője a Kallós Zoltán Alapítvány, amelynek célkitűzése a magyar népi kultúra értékeinek őrzése és terjesztése. A szervezet fontos feladatának tartja olyan oktatási és kulturális tevékenységek végzését, rendezvények, képzések szervezését, amelyek felpezsdítik a térség kulturális életét, és segítik a szórványban élő magyar közösségek  megmaradását. Kallós Zoltán néprajzkutató az alapítvány gondozására bízta az elmúlt hetven évben gyűjtött tárgyi néprajzi és összegyűjtött folklór anyagát.

A gyűjteménynek helyet adó ,,kúriát” a gyűjtő szülei 1933-ban vásárolták meg a válaszúti Bánffy családtól. A műtárgyak állagának megőrzése és tudományos feldolgozása céljából létesült gyűjtemény 2010 májusában nyílt meg a nagyközönség előtt. Közel tízezer felbecsülhetetlen értékű néprajzi tárgy tartozik a kollekcióhoz, amely textil-, viselet- és kerámiatörténeti részekből áll, de láthatunk itt bútorokat és faeszközöket is. Az ide látogatók Erdély legnagyobb népművészeti magángyűjteményét tekinthetik meg a Kolozs megyei Válaszúton. A mezőségi, kalotaszegi, erdélyi szász, román, illetve moldvai csángó hagyományos népi kultúra legszebb darabjai 12 teremben láthatók. 1999-ben a múzeum és a népművészeti központ mellett létrehozták a Mezőségi Szórványkollégiumot, amely a mezőségi magyar gyerekek számára biztosítja az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférést.

A kollégium tantermei, kézműves foglalkozásokhoz szükséges terei, szálláshelyei, könyvtára, valamint konyhája és ebédlője megfelelő körülményeket biztosítanak rendezvényeikhez, oktatási és  múzeumpedagógiai programjaikhoz. 1991-től nyaranta népzenei, néptánc- és kézműves táborokat szerveznek minden korosztály számára. Előzetes egyeztetést követően szervezett iskolai  csoportoknak múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak. Fogadják továbbá azokat a szakmai csoportokat, amelyek célja a gyűjteményben lévő szőttesek, varrottasok és viseleti darabok kutatása. 2017-ben nagyszabású felújjításon esett át az épület, ahol még látogatóbarátabbá tették a gyűjteményt és létrehoztak egy teret időszaki kiállítások bemutatására is, mely például az Élő Népművészet Erdélyi Régiójának ad helyet.

Feladat a 9-12. évfolyam részére:

Nézzétek meg a virtuális kiállítást, hogy meg tudjátok oldani a feladatokat! 

 

Az első feladatot ITT találjátok!

A második feladatot ITT találjátok!

 ---------------------------------------------------------------------------

A múzeum weboldala:

https://kallosalapitvany.ro/

Az esemény szervezője: Mozaik Múzeumtúra

Az esemény koordinátora: Örökség Kultúrpolitikai Intézet
Az iskolai program szervezője: Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény: DEMÓ 4 – Digitális Edukációs Múzeumi Órák