Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ 5

2022. február 9.

 

A száz éves shoppingolási mániák, a jó kaják, a fura és gyönyörű reklámok, a meghitt családi pillanatok és a durva bulizások múzeuma vagyunk. A mindennapok múzeuma vagyunk. Mi vagyunk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum országos szakmúzeum 1966-ban jött létre. A múzeum a világon egyedülálló országos gyűjtőkörű muzeális intézmény, melynek gyűjtőköre kiterjed a hazai kereskedelem – kis- és nagykereskedelem, áruvásárok, a nemzetközi kereskedelem, pénzügyi kereskedelem, biztosítás és szerencsejáték –, a vendéglátóipar – szállodaipar, egyéb vendéglátóipari helyek –, valamint a turizmus, idegenforgalom történetének kulturális javaira. A múzeum 2011 óta a régi Óbuda központjában, a Korona tér 1. szám alatti épületben található.

Gerbeaud Emil és a Monarchiás Tinder

Korosztály: 9-12. osztály

Tanári tipp:
Nézd végig mindkét videót az osztállyal (összesen 5 perc)! Utána alkossatok 4-5 fős csapatokat (mindegyik csapatban legalább 2 okostelefonnal dolgozzatok, de jobb, ha mindenkinek van). A honlapon található infókkal dolgozhattok (link az oldal alján), ezzel tudjátok megoldani a feladatot.

Ki ez a diós süti? 


Gerbeaud

Tinder 1900 (Gerbeaud és az Osztrák-Magyar Monarchia társasági szokásai)

 

Feladat a 9-12. évfolyam számára:

Szinte minden régi helynek, közösségnek vannak sajátos legendái, amik akár igazak, akár nem, vonzzák a turistákat. Ha Ti találhatnátok ki egy ilyet a Gerbeaud-nak, mi lenne az? Keressetek tényeket a kiállításban (honlapon), és csapatonként írjatok egy olyan kreatív kamut, ami vonzaná a turistákat. A sztoriban legyen legalább egy valós tény/személy (mindegy, hogyan szerepel benne, csak érdekes legyen).

Ha elkészültetek, küldjétek be a megoldást IDE.

A tanári segédlet alapján az osztályoddal közösen is kiértékelhetitek, megbeszélhetitek a feladatot. A tanári segédlet INNEN tölthető le.

 


A múzeum weboldala:
Édes birodalom - Gerbeaud-ház (gerbeaud-edesbirodalom.hu)

Az esemény szervezője:
Mozaik Múzeumtúra

Az esemény koordinátora:
Örökség Kultúrpolitikai Intézet

Az iskolai program szervezője:
Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény:
DEMÓ 5 – Digitális Edukációs Múzeumi Órák