Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Magyar Nemzeti Múzeum

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ 5

2022. február 9.

Gróf Széchényi Ferenc 1802-ben ajándékozta a nemzetnek Magyarországra vonatkozó gazdag nagycenki gyűjteményét. Ezt a dátumot tekinthetjük a Magyar Nemzeti Múzeum alapítási évének. A kollekció az ország egyik legszebb – Pollack Mihály által tervezett, 1837-1847 között épült – klasszicista épületében kapott helyet. Az épület a nemzeti függetlenség egyik szimbóluma, fontos helyszíne volt az 1848. március 15-én kirobbant forradalomnak. A jeles nap ma nemzeti ünnep, a múzeum pedig minden évben a megemlékezések egyik központi helyszíne.

A Magyar Nemzeti Múzeum feladata, hogy tudományos módszerekkel gyűjtse, megőrizze és bemutassa a Kárpát-medence egykori lakóinak múltját, továbbá a magyar nemzet történetére vonatkozó emlékeket, az őskortól egészen napjainkig. Több millió tárgyat magába foglaló gyűjteményükben világhírű régészeti leletek, a magyar történelem és a művelődéstörténet felbecsülhetetlen értékű kincsei találhatóak.

Ebből válogatták az állandó kiállítások gazdag anyagát, amely előbb Kr. e. 400 000-től Kr. u. 804-ig tekinti át A magyar föld népeinek történetét, majd Magyarország históriáját mutatja be az államalapítástól 1990-ig.  Külön tárlat foglalkozik 20. századi világhírű, történelemalakító tudósainkkal.

2022-ben a Magyar Nemzeti Múzeum Thiglink virtuális séta keretében olyan híres magyar történelmi személyiségeket mutat be, akik jelentős hatással voltak a magyar történelem és kultúrtörténet fejlődésére, alakulására.

• Kinizsi Pál, a legendás hadvezér (korosztály: 3-4. évfolyam)

• Szent László, a kegyes lovag király (korosztály: 5-6. évfolyam)

• Sisi, a magyarok királynéja. Wittelsbach Erzsébet királyné magyarokhoz fűződő viszonya és az 1867-es kiegyezésben játszott szerepe (korosztály: 7-8. évfolyam)

• Jókainé Laborfalvi Róza, a káprázatos tehetségű színésznő (korosztály: 9-12. évfolyam)

Az említett korosztályok számára készített virtuális feladatok ITT érhetők el. 

 


A múzeum weboldala:
Magyar Nemzeti Múzeum (mnm.hu)

Az esemény szervezője:
Mozaik Múzeumtúra

Az esemény koordinátora:
Örökség Kultúrpolitikai Intézet

Az iskolai program szervezője:
Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény:
DEMÓ 5 – Digitális Edukációs Múzeumi Órák