Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Dobó István Vármúzeum, Eger

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ 5

2022. február 9.

A Dobó István Vármúzeum Heves megye, kiemelten Eger és az Egri vár történelmi és kulturális örökségének őrzője. Az Eger-patak melletti magaslaton felépült középkori püspökvár a 16. században, a török hódítást követően a három részre szakadt Magyar Királyság végvárrendszerének, „Európa védőpajzsának” fontos erősségévé vált. Magyarország ezer éves történetének egyik leghíresebb és legendás eseménye az 1552-es ostrom, amikor a Dobó István által vezetett kétezer fős védősereg közel harmincszoros (Kenyeres István véleménye szerint húszszoros) török túlerővel szemben megvédte a várat. Elsőként a korabeli krónikás, Tinódi Lantos Sebestyén örökítette meg históriás énekében a győzelmet, amely több további irodalmi és képzőművészeti alkotás közvetítésével vált a nemzeti emlékezet részévé. Eger védőinek a magyar hőskultuszban betöltött szerepét Gárdonyi Géza Egri csillagok című történelmi regénye, illetve az 1552. évi egri ostrom eseményeinek és előzményeinek történetet feldolgozó cselekményes elbeszélésből 1968-ban készült film erősítette tovább.

E kultuszhoz tevődnek hozzá a püspöki barokk székhely és a polgárosodó 19. századi város szellemi és tárgyi emlékei, értékei, melyeket múzeumunk gyűjteményei őriznek, és melyekről kiállításaink regélnek.

A Dobó István Vármúzeum kiállításaiban több olyan híres személyről emlékezünk meg, akik a magyar történelem fontos, meghatározó alakjai voltak.

Az idei DEMO napon az év virtuális kiállítása díjat elnyert Egri borkóstoló kiállításunkban szereplő animációs kisfilmeket ajánljuk, melyekben újabb ismereteket tudhatunk meg Mátyás király koráról, Dobó Istvánról, Balassi Bálintról és Gárdonyi Gézáról.

 

Hunyadi Mátyás

Hunyadi Mátyás ꟾ Matthias Corvinus (1443-1490) ꟾ Mátyás király, Magyarország és Horvátország királya (1458-1490), Ausztria uralkodó főhercege (1486-1490)

Benedetto da Maiano: Mátyás király portréja, 1467
márvány dombormű
(Fotó/Forrás: © Szépművészeti Múzeum)
© A fotó a Szépművészeti Múzeum szerzői jogi védelme alatt áll

Egri borkóstoló. A szőlőművelés öröksége. Virtuális kiállítás


Dobó István - Az Egri Bikavér legendája

Dobó István (1502-1572)

A mohácsi csatát követően az ország három részre szakadt, de gazdasági egységét továbbra is megőrizte. A kereskedelem hidat képezett a más-más uralom alatt álló területek között, összekötő kapocsként szolgált. A Magyar Királyságból elsősorban mezőgazdasági termékeket vittek külföldre, onnan pedig főleg iparcikkek érkeztek. A nyugati piacokon négy magyar termék volt különösen keresett: a marha, a gabona, a réz és a bor.

Az Eger vidékéről származó borok, bár kiválóak voltak, a hosszas szállítást rosszul viselték, így külföldön nem válhattak olyan híressé, mint a tokaji bor. A szőlőművelés kezdete egyidős ez egri püspökség alapításával. Évszázadokon átívelő története napjainkig vezet, az Egri Bikavér 2017-ben hungarikum lett. A hozzá kapcsolódó mondák már a koraújkor idején jelen voltak a történelmünkben.

A kisfilm segítségével betekintést kaphatunk a borkultúra egri történetébe, amelyben híres magyar uralkodók, várkapitányok és költők is szerepet játszottak.

Ez az animációs kisfilm kelti életre a bikavér legendáját az https://egribor.egrivar.hu/ virtuális kiállítás weboldalon.

 

A bikavér legendája

FELADATOK

Korosztály: 5-6. évfolyam (humán)

A párosító játék során megismerheted, hogy a híres magyar személyeknek milyen szerepük volt az egri borkultúra felvirágoztatásában.

Eger és környéke szőlő- és borkultúrájához kötődő híres személyek ITT.

Estei Hippolit 

Ippolito (l) d’Este ꟾ Estei Hippolit ꟾ 1487-1497 között esztergomi érsek, 1497-1520 között egri püspök

Raffaello Santi: A fiatal Ippolito d’Este bíboros képmása
(Fotó/Forrás: © Szépművészeti Múzeum)
© A fotó a Szépművészeti Múzeum szerzői jogi védelme alatt áll

Készítsd el Estei Hippolit egri püspök kedvelt vörösborát kedvenc fűszereivel!

 

Balassi Bálint 

Balassi Bálint (1554-1594)

Balassi Bálint 1577-1582 között volt Eger várának hadnagya. Pótold a Borivóknak való című versének hiányzó részleteit!

A szőlőművelés egész éves folyamat. Állítsd helyes sorrendbe a régi egri szőlőművelés folyamatát! 

 

Korosztály: 9-12. évfolyam (humán)


Négy híres személy ismerhettél meg A bikavér legendája című kisfilmben. Milyen szerepet játszottak Egerben? Párosítsd a személyeket az életrajzi adataikkal!

 


Eger és környéke szőlő- és borkultúrájához kötődő híres személyek

Készítsd el Estei Hippolit egri püspök (1497-1520) kedvelt vörösborát kedvenc fűszereivel!

 


 Dobó asztalánál

Dobó István asztalán az egyik legfontosabb dolog a bor volt. Pótold a szövegben, mik lehettek még egykor a várkapitány asztalán!

 


Balassi Bálint 1577-1582 között volt Eger várának hadnagya. Idézd fel a  Borivóknak való című versét, és helyezd megfelelő sorrendbe a sorokat!

 


A szőlőművelés egész éves folyamat. Állítsd helyes sorrendbe a régi egri szőlőművelés folyamatát! 

 


 

Gárdonyi Géza és A bor

Gárdonyi Géza fotója Egerbe költözésekor
(Fotó/Forrás: © Dobó István Vármúzeum)
(© A fotó a Dobó István Vármúzeum szerzői jogi védelme alatt áll)

Gárdonyi Géza (Agárdpuszta, 1863. augusztus 3. – Eger, 1922. október 30.) 1897-ben telepedett le Egerben, ahol haláláig élt. Írói hagyatéka, amely kéziratokat, dokumentumokat, titkosírásos feljegyzéseket, személyes tárgyakat tartalmaz, 1967-ben került a Dobó István Vármúzeum gondozásába. A gyűjtemény része a közel négyezer kötetes könyvtára is. Gondosan válogatott könyvei segítségével élete végéig pallérozta elméjét, és számos kötet nélkülözhetetlen forrásként szolgált műveihez. Regényei, novellái, versei, és a legkisebbeknek szóló mesék is az Egri vár fölötti dombon található házában íródtak. Otthona ma már emlékmúzeumként várja az érdeklődő látogatókat, a kiállított személyes tárgyak műhelytitkairól is mesélnek. 2021-ben megújult kertje megidézi azt a nyugodt alkotói közeget, amelyet amatőr botanikusként magának teremtett.

A Vármúzeum gyűjteményében található az 1900-ban íródott A bor című falusi történet kézirata. A kisfilm és játékos feladatok segítségével betekintést nyújtunk a mű keletkezésének szokatlan körülményeibe.

Animációs kisfilm kelti életre Gárdonyi és a bor kalandos történetét a https://egribor.egrivar.hu/ virtuális kiállítás weboldalon.

Gárdonyi és a bor kalandos története

FELADATOK

Korosztály: 5-6. évfolyam (humán)

Gárdonyi Géza: A bor és az Egri csillagok

Válogasd ki, hogy melyik állítás igaz A borra, és melyik vonatkozik az Egri csillagok című regényre!

A falusi emberek életét feldolgozó falusi történet egyik főszereplője Baracs Imre. Pótold az eredeti szöveg részleteit, hogy megismerhesd, milyen viselete, tulajdonságai voltak Gárdonyi Géza leírása alapján!

Gárdonyi Géza: A bor

A színmű szereplői közül többen más, Gárdonyi által írt művekben is szerepelnek. A bor főszereplőinek neveit megismerheted a következő játékkal!

Korosztály: 9-12. évfolyam (humán)

 

Válogasd ki, hogy melyik állítás igaz A borra, és melyik vonatkozik az Egri csillagok című regényre!

A falusi emberek életét feldolgozó falusi történet egyik főszereplője Baracs Imre. Pótold az eredeti szöveg részleteit, hogy megismerhesd, milyen viselete, tulajdonságai voltak Gárdonyi Géza leírása alapján!

 


A múzeum weboldala:
Dobó István Vármúzeum (egrivar.hu)

Az esemény szervezője:
Mozaik Múzeumtúra

Az esemény koordinátora:
Örökség Kultúrpolitikai Intézet

Az iskolai program szervezője:
Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény:
DEMÓ 5 – Digitális Edukációs Múzeumi Órák