Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Gödöllői Királyi Kastély

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ 5

2022. február 9.

A XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich I. Antal (1694–1771) gróf 1735 után kezdte meg a gödöllői kastély építtetését. A Grassalkovich család három generáción keresztül használta a kastélyt, miközben tovább zajlott a kastély átalakítása, bővítése. Az épület egyedi építészeti megoldásai mintaként szolgáltak a magyar barokk kastélyok számára. Grassalkovich III. Antal elhunytát követően, 1841-ben kihalt a család férfi ága. A leányágon tovább öröklődő birtokot előbb a Sina család, majd egy belga bank vásárolta meg. 1867-ben kezdődött az épület második fénykora. A magyar állam által megvásárolt, és felújított kastély koronázási ajándékként I. Ferenc József osztrák császár, magyar király és Erzsébet királyné pihenő rezidenciája lett. 1920-tól a Horthy Miklós kormányzó nyári rezidenciájaként működő kastély életében a királyi pompához hasonló időszak következett, amelyet a II. világháború zárt le. 1950-től a gazdasági épületekben szovjet alakulatok állomásoztak, a műemlékké nyilvánított főépületben pedig szociális otthon kapott helyet. Napjainkban a kastély felújítását és hasznosítását a Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft. koordinálja. A rekonstrukciós munkák első ütemeként 1996 augusztusában átadott főhomlokzati szárnyban nyílt meg a kastély első állandó kiállítása: a díszterem és a királyi lakosztályok. Jelenleg a gödöllői kastély állandó kiállítása 31 termet foglal magában. A gyönyörűen felújított termekben a látogatók megismerhetik a kastély teljes történetét az építtető Grassalkovich családtól a királyi nyári rezidencián, egészen át napjainkig.

Kíváncsi vagy, hogy mennyiféle módon jelenik meg a szimmetria egy barokk kori épületen és a belső díszítéseiben is? Akkor jó helyen jársz, Grassalkovich I. Antal gróf által épített gödöllői kastélyban számos ilyen példára lelhetünk. Barangolj velünk virtuálisan, és közben fejleszd a matematikai ismereteidet is!

Korosztály: 6. évfolyam (reál)


Gróf Grassalkovich I. Antal (1694-1771)

Grassalkovich I. Antal pályája, avagy karrierépítés a 18. században

Korosztály: 6. évfolyam (humán)

 

Gróf Grassalkovich I. Antal (1694-1771), a gödöllői uradalom birtokosa fényes udvari karriert futott be a XVIII. században. Egyszerű köznemesi családba született, jogi tanulmányai végeztével koronaügyész, királyi személynök, koronaőr, majd királyi főlovászmester is lett. Mária Terézia bizalmasa lévén még életében kettős rangemelésben is részesült: először bárói majd grófi címet kapott az uralkodótól.
Gödöllőn rendezte be a családi székhelyét, uradalma közepén. Barokk stílusban építtette meg impozáns kastélyát, amelyet egész életében bővített. Az 1760-as években barokk franciakertjében egy mesterséges dombra emeltetett egy szabályos hatszög alaprajzú kerti pavilont. Ennek a rejtélyét járhatod körbe az alábbi feladat segítségével!

Grassalkovich-kastély

Korosztály: 10. évfolyam (reál)

 

Játék – A cél, hogy minden eltűnt festmény előkerüljön, miközben Grassalkovich I. Antal grófról és a gödöllői kastélyáról is többet megtudhatsz.

Barokk képrejtély a kastélyban

Korosztály: 10. évfolyam (humán)


A múzeum weboldala:
Gödöllői Királyi Kastély (kiralyikastely.hu)

Az esemény szervezője:
Mozaik Múzeumtúra

Az esemény koordinátora:
Örökség Kultúrpolitikai Intézet

Az iskolai program szervezője:
Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény:
DEMÓ 5 – Digitális Edukációs Múzeumi Órák