Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Országgyűlési Múzeum

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ 5

2022. február 9.

Az Országgyűlési Múzeum az ezeréves magyar történelem fontos eseményeit és törvényeit, elmúlt korok országgyűléseit és a törvényhozás mai működését mutatja be. A négy állandó kiállítótér mellett a weboldalunkon virtuálisan is megelevenedik a történelem, legyen szó a parlamentarizmus történetéről, az 1956-os Kossuth téri sortűzről vagy a kétszeres miniszterelnök és házelnök, Tisza István vitatott személyéről. A portálon modern témák is új megvilágításba kerülnek, a letölthető vitajátékokon keresztül a diákok a mesterséges intelligencia előnyeit vagy akár a cyberbullying visszaszorításának lehetőségeit is megvitathatják tanórai keretekben. 

Az általános és középiskolás csoportok ingyenes múzeumpedagógiai foglakozásokra jelentkezhetnek, melyek Országház-látogatással vannak egybekötve.


IV. Károly és az utolsó magyar királykoronázás

Vajon milyen volt az utolsó magyar királykoronázás? Ha érdekelnek a részletek, nézzétek meg A magyarok koronája című animációs filmünk egy részletét (6:06-9:57), majd egy kahoot kvízen tegyétek próbára az emlékezeteteket!

Kahoot kvíz

Korosztály: 3-4. évfolyam (humán)

 

IV. Károly – az utolsó magyar király visszatérési kísérlete 

1918-ban IV. Károly rövid uralkodása véget ért. Lemondott a trónról, de döntését csak ideiglenesnek szánta. Visszatérése megtervezéséhez sok mindent végig kellett gondolnia. Először egy játékra invitálunk, melyben arra kell válaszokat adnotok, Ti hogy döntöttetek volna Károly helyében, majd a történet megismeréséhez nézzétek meg a Trónfosztott királyság című dokumentumfilm részletét.

Játék

Korosztály: 7-8. évfolyam (humán)

 

Horthy Miklós – király vagy kormányzó? 

Horthy Miklós Magyarország leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányzója volt, egy korszakot neveztek el róla. A feladat a kormányzói tisztségről és annak viselőjéről, Horthyról szól. Nézzétek meg az erről készült Király vagy kormányzó? című oktatófilmet, majd tegyétek próbára a tudásotokat egy kvíz kitöltésével!


Játék

Korosztály: 9-12. évfolyam (humán)

 


A múzeum weboldala:
Országgyűlés (parlament.hu)

Az esemény szervezője:
Mozaik Múzeumtúra

Az esemény koordinátora:
Örökség Kultúrpolitikai Intézet

Az iskolai program szervezője:
Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény:
DEMÓ 5 – Digitális Edukációs Múzeumi Órák