Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Virtuális Roadshow - Néprajz

A 6 tematikus online múzeumi roadshow (Néprajz, Ipari örökség, Szecesszió, Együttélés, Viselet, Legendás múzeumi tárgyak) egy-egy nagy múzeumi holdudvar köré épül, aköré a nagy országos múzeum köré, akik a legrelevánsabb gyűjteménnyel rendelkeznek az adott témakörben. Ezeket egészítik ki azok a kapcsolódó városi múzeumi, vagy kisgyűjteményi anyagok, amik tovább színesítik a téma bemutatását. A különböző tartalmak inkább tematikus sorrendben egy történetet mesélnek el, nem pedig múzeumhoz kötött listaszerű megjelenítést és logikát követik.

Lehet mikro, makro, de mindenekelőtt hagyományokat, életmódokat őrző múzeum. Mennyi kincs! Az egyéntől a néplélekig a népi kultúra világát és tudományát digitalizált múzeumi tárgyakon, és műtárggyá nemesült iparosremekek, fotográfiák, mindennapi használati tárgyak segítségével mutatjuk be. A virtuális Roadshow állomásai között jól megfér a magyar etnográfia legnagyobb intézménye, a Néprajzi Múzeum mellett a sok kis gyűjtemény anyaga, amelyek tovább színesítik a magyar vidékek kultúráját, és tovább őrzik a népi történeteket.

Kép forrása: muzeumhalo.neprajz.hu

Népművészet a MúzeumHálóban

Néprajzi Múzeum | Budapest
online kiállítás

Terepmunka, töredékek, karakterisztikus népművészet, népműsesség magasfokú technológiai ismere is terítékre kerül a virtuális kiállítás népművészetről szóló fejezetében. Az online kiállítás lapozójában kiemelt tárgyak történeteit megismerve a Néprajzi Múzeum munkamódszereiről, tudományos megközelítéseiről és a népművészet bájosságáról vagy épp profizmusáról kaphatunk panorámaképet.

https://muzeumhalo.neprajz.hu/neprajz.09.01_1_kiallitas.php  

Egy magyar ház 1895-ből

Néprajzi Múzeum | Budapest

Mi mindent mesélhet egy fénykép? Jankó János a tipikusat kereste és fotózta, miközben az ezredéves kiállításra készülve több, mint 1 éven keresztül járta a magyar vidéket, húsz megye 150 települését kereste fel. A korabeli néprajzkutató eszköztáráról, munkamódszereiről és választásairól is sokmindent elárul a Néprajzi Múzeum első beleltározott fotója. 

https://etnofoto.neprajz.hu/index.php/2022/04/21/f-1-a-neprajzi-muzeum-fenykepgyujtemenyenek-1-es-szamu-fenykepe/ 

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Kép forrása: Beregi Múzeum, Vásárosnamény

Fakutya, dohányvágó, köpülő és bikatök

Beregi Múzeum | Vásárosnamény
digitális gyűjtemény (kiemelt műtárgyak a virtuális kiállítás menüpont alatt)


A múlt tárgyai mesélnek a 19. század végi, 20. század eleji beregi életmódról. Hogyan éltek eleink? Miből ettek s ittak, hogyan szórakoztak, mik voltak mindennapi használati tárgyaik? Ha korcsolyázni, vagy "zörbülni" támad kedvünk, vagy csak ücsörögnénk kicsit a kályha mellett, a Beregi Múzeum műtárgyválogatása időutazásra hív a múzeum néprajzi és történelmi gyűjteménye segítségével.

https://www.beregimuzeum.hu/kiallitasok/virtualis-kiallitas 

 

Ilyet még biztos nem láttál! Pereckulas, díszes mérai szalmakalap, mezőségi bojtos mejjes és több százéves kerámiák 3D-ben

Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény | Válaszút, Románia
3D Sketchfab gyűjtemény


Szalmakalap, pereckulacs, orsótartó, amiket kervünkre szemlélhetünk, forgathatunk. A 3D technológia lehetővé teszi, hogy digitális eszközeink valódi kaput nyissanak és személyessé tegyék a műtárgyakkal való találkozást. A Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény darabjai közül válogat a Sketchfab gyűjtemény. 

https://sketchfab.com/MuseuMap/collections/kallos-zoltan-neprajzi-gyujtemeny-90c73a3cac2544d98f718e1d93ed8cff 

Kép forrása: Kallós Zoltán Néprajzi Gyűjtemény, Válaszút | Románia

Kép forrása: Visky Károly Múzeum, Kalocsa

Egy műtárgyban egy élet: Gémeskútról vizet húzó csikós két ivó és öt legelő lóval

Visky Károly Múzeum | Kalocsa
3D Sketchfab


Vajon meg lehet találni a fa titkát? Kollár János miskei asztalos- és fafaragómester szerint igen. Már gyerekkori játékait is maga készítette, és az iparengedély megszerzését követő 50 évben mesterségének a faragásnak és a festészetnek élt, nem csupán kereste, hanem meg is találta a fában rejlő lehetőséget. A kalocsai Visli Károly Múzeum őrzi Kollár János egyik legjelentősebb alkotását, mely nem csak a fa, de az Alföldi élet esszenciáját testesíti meg.

https://sketchfab.com/3d-models/itatas-bcf9b41ed8c74230ac640991d2f1c92b 

Amikor minden más lett

Skanzen | Szentendre
virtuális kiállítás (Hogyan változott meg a népi kultúra és életmód a 20 század elején?)


A nagy háború egész Európában magával hozta a változást. Nem csak a frontok közelében, hanem a hátország békésnek tűmő tájain is a lakosság mindennapjainak részévé vált a lemondás. Hol tárgyakról, hogy vallási jelképekről, hol pedig az élelemről. Végül pedig sokuknak a hazájukról, szülőfüldjükről, vagy éppen családjukról kellett lemondani és boldogulni az új világrend és a béke eljövetelekor. A Szentendrei Skanzen virtuális kiállítása egy folyton változó korról, és a hagyományos népi kultúra átalakulásáról mesél.

https://amml.skanzen.hu/?fbclid=IwAR2MD2q66VHdcH23hEJaEISB4CPrVUqp_45LJ6Xj4LyijDYXTfvoe_hxpB0 

 

Kép forrása: Skanzen, Szentendre

Kép forrása: Janus Pannonius Múzeum, Pécs

Digitális barangolás a Néprajzi Osztályon

Janus Pannonius Múzeum | Pécs


3D-ben járható be a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi kiállítása. A körpanoráma felvételeken a sorozatszerűen installált tárgyakkal ismerkedhetünk.

https://www.jpm.hu/hirek/2020-04-04-digitalis-barangolas-a-muzeumban-18 

 

Erdélyen innen - Alföldön túl (Györffy István és Bartók Béla Fekete-körös-völgyi gyűjtései

Néprajzi Múzeum | Budapest
virtuális kiállítás - egy honlap

Erdélyen innen, Alföldön túl egy érdekes vidék, a Fekete-körös völgyének történetét meséli el azon a tárgyak segítségével, melyek a nagy néprajzi gyűjtőút során kerültek a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe. A mindennapokból és a használatból kikopott tárgyakra is szép számmal találhatunk, mint a guzsaly, csobolyó vagy éppen érdekességekre, mint a kéregedény, az almapuhító és a tűzikutya.

https://fekete-koros-volgy.neprajz.hu/neprajz.targy16.php?is=11&bm=1&kr=O_600_%3D%22FeketeK%C3%B6r%C3%B6s16%22&l=10 

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Régi világ falun

Néprajzi Múzeum | Budapest
képválogatás, mint egy diasor


Négyökrös szekér, kóberes kocsi, pusztai postás, kosaras cigány, cserényfonó - a századforduló faluképe, a falu lakói és az utolsó hagyományos vidéki kultúra elevenedik fel fekete-fehér és szépia fényképeken. A tájak és lakóik korabeli fotóművészek szemén keresztül szemlélhetők. A Néprajzi Múzeum virtuális válogatása tükröt mutat a népi lélek mélységeibe, felemelő és megrázó mindennapjaiba.

https://www.neprajz.hu/fototar/regi/seta12.shtml 

  

Csoportkép egy háziipari kiállításról

Néprajzi Múzeum | Budapest

A békési viseletben látható csoport egy jótékony ügyért ült modellt a fotóhoz az ország egyik leghíresebb fényképépszénél. Cipfraszűrős Szenes úr, és további zsáneralakok, köztük műegyetemi hallgató, oláhok, tótok öltötték magukra a jellegzetes öltözeteket 1903-ban.

https://etnofoto.neprajz.hu/index.php/2022/04/21/bekescsabai-viseletbe-oltozott-magyarok-szlovakok-es-romanok/ 

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Kép forrása: Móra Ferenc Múzeum, Szeged

A szegedi papucsnak nincsen párja

Móra Ferenc Múzeum | Szeged
online gyűjtemény (körömcipő, bakancs, bocskor, papucs, faklumpna)


Ismerős idegenek: egyszerű vagy éppen selyemmel borított, hordott vagy félkész, lapostalpú, magassarkú, vagy éppen platformos, de mindenképp a lábunkon hordott tárgyak sokasága vár felfedezésre. A szegedi Móra Ferenc múzeum lábbeligyűjteményében gyönyörű hímzett papucsok mellett bőrbocskorok, klumpák és a mai viseletünkhöz hasonló körömcipők is helyet kaptak. Türelemmel személve láthatjuk, milyen sokfélék is a cipők, s joggal tehetjük fel a kérdést a színes gyűjteményt végigpörgetve, hogy mitől is lesz cugos egy cipő, vagy miért mindig kifelé néznek a papucsokat díszítő pompomok.

https://moramuzeum.hu/virtualis-kiallitas/

 Járjad lábam, járjad most..

Néprajzi Múzeum | Budapest
zenei csatorna


A népi dallamok, rigmusok is fontos elemai a nép kultúrának, néprajznak. A Néprajzi múzeum Soundcloud csatornáján megszólal a búgattyú, mámorít a washint, hangos a verbunkos, a táncdallamtól pedig már járja is lábunk... Lejjebb görgetve eredeti népdalgyűjtések recsegő-ropogó viaszhengereinek, lemezeinek és szalagjainak kincseit is meghallgathatjuk a Néprajzi Múzeum online zenei gyűjteményének segítségével. 

https://soundcloud.com/n-prajzi-m-zeum 

Kép forrása: Néprajti Múzeum, Budapest

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Tánc a búcsúban

Néprajzi Múzeum | Budapest

A zene után pedig jöhet a tánc! Ha nincs a lábunkban, hogyan vetik a karéjt vagy hogyan lépik a verbunkot, akkor az 1948-as szili búcsú táncainak, vidám jeleneteinek segítségével mi is járhatjuk!

https://etnofoto.neprajz.hu/index.php/2022/04/29/tanc-a-bucsuban/ 

 

Lajtha László gyűjtései

Néprajzi Múzeum | Budapest
virtuális kiállítás


Népzenei gyűjtőútjai és fonográfos gyűjtései, felvételei felbecsülhetetlen kulturális értékeket őriztek meg. Lajtha László munkássága nyomán létrejött lemez-gyűjtemény, a Pártia-sorozat több mint 100 darabja népszerűsítette a népit a 20. század első felében. A virtuális kiállításban nem csak munkásságával, de a kottáival, lemezfelvételeivel is ismerkedhetünk.

https://lajtha.neprajz.hu/neprajz.start.php 

 

 

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Bartók Béla gyűjtései

Néprajzi Múzeum | Budapest


Bartók Béla munkája során készült világhírű fonográfgyűjteménybe, néprajzi hangelemezekbe hallgathatunk bele. A digitalizált hanganyag a magyar, román, szlovák és török népzenei örökség feltérképezése során keletkezett, amiket kották, és Bartók saját feljegyzései, és népzenetörténeti tanulmányok egészítenek ki.

https://bartok.neprajz.hu/neprajz.start.php 

Egy torontáli porta a Városligetben 

Néprajzi Múzeum | Budapest

Hogy kerül a nádfedeles német ház a és búcsújárók századvégi Budapestre? A válasz nem lehet más, mint a nagyszabású Ezredéves Kiállítás, ami a magyar néprajz intézményesülését és egyúttal a Néprajzi Múzeum kialalakulását is segítette.

https://etnofoto.neprajz.hu/index.php/2022/07/29/egy-torontali-porta-a-varosligetben/ 

 

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Festett famennyezetek, templomi faberendezések állami és egyházi fenntartású közgyűjteményekben

Néprajzi Múzeum | Budapest
online gyűjtemény


Egy helyen a templomi berendezések remekei (link) a Trianon előtti Magyarország 20 református templomából. A népi kultúra és a vallás összefonódása tetten érhető a templomdíszítményeken, amikor a magyar népmesékből ismert madárka virágéneke borítja az úr asztalát, vagy piros tulipánok díszítik a zsoltároskönyv-tartót.

https://famennyezet.neprajz.hu/ 

Kép forrása: Göcseji Múzeum, Zalaegerszeg

 

Pásztorélet és fafaragás

Göcseji Múzeum | Zalaegerszeg
néprajzi virtuális gyűjtemény 3D-kkel


A mai ember szinte semmit sem tud róla, elképzelése sincsen a pásztor tudásának sokrétűségéről, munkájának nehézségeiről, sőt veszélyeiről. Ismerniük kellett az állatok betegségeit a rájuk való orvosságok megtalálásának, elkészítésének módját. Használati tárgyaikat, a ruháik és a főzéshez való edényeik kivételével, többnyire maguk készítették. A magyar népművészet kialakulásának kezdeteinél már ott találhatók a pásztorfaragások, készítőik saját életmódjukból és környezetükből vették a modelljeiket. A pásztorművészet titkai, fogásai, ábrázolásai ritkán szálltak apáról fiúra. Ezeket inkább egymástól tanulták vagy lesték el az alkotók, méghozzá azon a helyen, ahol szinte mindnyájan gyakori vendégek voltak: a börtönben. A Göcseji Múzeum tematikus 3D gyűjteménye egy olyan 19. századi jelenségre? életmódra? társadalmi-szociális problémára? hívja fel a figyelmet, amiket a legtöbb műremekeket és remekműveket felvonultató gyűjteménnyel szemben páratlan történelmi dokumentummá emeli a pásztorművészet tárgyi emlékeit.

https://gocsejimuzeum.hu/virtualis-kiallitas/pasztorelet-es-fafaragas 

A racka, a merinó és a magatarti juhász

Magyar Mezőgazdasági Múzeum | Budapest

A juhok és birkák legeltetésére, nyírására szakosodott juhászok mindennapjaiba pillanthatunk be a Mezőgazdasági Múzeum blogbegyezését olvasva. A képes-szöveges összefoglalót egy interaktív tartalom színesíti.

https://mmgm.blog.hu/2021/03/26/juh_vagy_barany 

 

Kép forrása: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest

 

Kép forrása: Rippl-Rónai Múzeum, Kaposvár

"Karó közt a potyka..." Kisszerszámos halászati kiállítás - Halászat: mesterség, örökség, életmód 

Rippl-Rónai Múzeum | Kaposvár
virtuális kiállítás


„Karó közt a potyka” - mondják, ami azt jelenti, hogy amikor már a varsa karói közé került a ponty, akkor biztos a veszte. A halász csak akkor lehetett sikeres, ha ismerte a hal élettani és életmódbeli sajátosságait. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum online tárlatában sok érdekességet olvashatunk a halászat hagyományos módszereiről, a halászok életmódjáról. A szupermarketek világában felnőtt generációk számára szinte vadregényes mesterség titkai és sokszínűsége, túlélési módszereik és tárgyi örökségük a múzeumba kerülve váltak újra felfedezhetővé.

https://hu-themator.museum-digital.org/ausgabe/showthema.php?m_tid=241&tid=249&ver=standalone 

 

Kép forrása: Dobó István Vármúzeum, Eger

Magyar minták Holló Valéria gyűjteményéből

Dobó István Vármúzeum | Eger
virtuális interaktív kiállítás


Holló Valéria a 20-as évek legvégén nyitott népművészeti boltot, maga is alkotott, emellett kereste az inspiráló motívumokat. Népművészeti gyűjtőútjai során számos darabbal gyarapította férjével Szegedi-Maszák György festőművésszel közös gyűjteményét, főképp kerámiák és viseletek ékesítették az egyre gyarapodó néprajzi kollekciót. A népi mozgalom egyik úttörőjének életével és életművével, az általa létrehozott gyűjtemény ismerhető meg a Dobó István Vármúzeum virtuális kiállítása segítségével.

https://eger.story.qulto.eu/visitor/story/be0d75bc-59f7-4e36-8c62-64c4b0fc6c06/startPage 

Motívumalkotó

Néprajzi Múzeum | Budapest
online kreatív játék


100 motívum és díszítmény, amikből saját minták, további motívumok hozhatók létre. A Néprajzi Múzeum relatív alkalmazásában játékosan ismerhetjük meg a gyűjteményt, miközben saját ízlésünk és alkotókedvünknek eleget téve gyárthatunk saját tartalmat, melyhez 5 kontinens kincse szolgál inspirációként.

https://motivumalkoto.neprajz.hu

 

 

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Kép forrása: Déri Múzeum, Debrecen

Mézeskalácsosság

Déri Múzeum | Debrecen


Az ókori finomság, a mézeskalács helyi történetét meséli el honlapján a Déri Múzeum. A debreceni malomiparnak köszönhető jó minőségű lisztet a városi céhes mesterek mézestészta késztésére is használtak. Nem is egy, hanem háromféle tészta készült a műhelyekben, amiket sokféleképpen díszítettek.

https://www.derimuzeum.hu/kiallitasok.php?id=68 

 

Gyertyaöntők, mézeskalácsosok, és a textil mesterei

Dobó István Vármúzeum | Eger

Az egri mesterek 3 hagyományos kézműves kismesterség titkaiba, történetébe avatnak be a néprajzi kisfilmeken keresztül. A Dobó István Vármúzeum értékőrző és dokumentáló projektje.

https://www.egrivar.hu/hu/kiallitasok-22/virtualis-kiallitasok/c/neprajzi-filmek 

Kép forrása: Dobó István Vármúzeum, Eger

Kép forrása: Janus Pannonius Múzeum, Pécs

"Nem minden rossz, ami megbuggyan"

Janus Pannonius Múzeum | Pécs


A fermentálás, savanyítás, érlelés a falusi mindennapok része volt, de hogyan is használták a népi alkímiát a múlt századok során? A Janus Pannonius Múzeum oldalán Dénes Andrea cikkében a hagyományos konyhai praktikák nyomába eredve mutatja be, mik voltak a legelterjedtebb módszerek a zöldségek és gyümölcsök tartósítására, miért volt drága a közkedvelt moslék nevű ital, vagy milyen zöldségeket, gyümölcsöket savanyítottak törkölyben. A cikk végén található bodzaitalt elkészítését pedig otthon is kipróbálhatjuk.

https://www.jpm.hu/hirek/2020-05-08-digitalis-barangolas-a-muzeumban-43 

  

Kuglófsütő a múltban és jelenben? 

Balatoni Múzeum | Keszthely


Kemencében, kerámiatálban sül a finomság, egyszerre akár 11 is. A Balatoni Múzeum blogjában a kuglófsütés szellemét idézi meg a személyes hangvételű, olvasmányos bejegyzés.

https://balatonimuzeum.hu/blog/gyerekkori-kuglofok/ 

Kép forrása: Balatoni Múzeum, Keszthely