Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Virtuális Roadshow - Szecesszió

A 6 tematikus online múzeumi roadshow (Néprajz, Ipari örökség, Szecesszió, Együttélés, Viselet, Legendás múzeumi tárgyak) egy-egy nagy múzeumi holdudvar köré épül, aköré a nagy országos múzeum köré, akik a legrelevánsabb gyűjteménnyel rendelkeznek az adott témakörben. Ezeket egészítik ki azok a kapcsolódó városi múzeumi, vagy kisgyűjteményi anyagok, amik tovább színesítik a téma bemutatását. A különböző tartalmak inkább tematikus sorrendben egy történetet mesélnek el, nem pedig múzeumhoz kötött listaszerű megjelenítést és logikát követik.

Iparművészet térhódítása és a szecesszió felívelése egykorú folyamatok. Az egész világon egyre nagyobb az igény a dekoratív, míves lakáskiegészítők iránt. Ezért nem meglepő, hogy az új stílus használati- és dísztárgyai főképp kerámia-, üveg-, és papírvásznon maradtak fenn. Hazánk legnagyobb szecessziós gyűjteményének az Iparművészeti Múzeum ad otthont. A számos tematizált vagy éppen sokszínűségében egységes online gyűjtemény a századforduló valóssággal szembemenő, kreatív fantázia-álmait vonultatja fel.

Kép forrása: Iparművészeti Múzeum, Budapest

Museum of Applied Arts, Budapest | Szecesszió | 70 tétel

Iparművészeti Múzeum | Budapest
online gyűjtemény

Legpazarabb gyűjteményi darabjaiból válogat az Iparművészeti Múzeum. A látványos szecessziós iparremekek és természet-ihlette elegáns formák szemet gyönyörködtető és harmonikus tengere egyedülálló online élmény.

https://artsandculture.google.com/search/asset/?p=iparmuveszeti-muzeum&em=m0g6pl&categoryId=art-movementSzecessziós műtárgyak

Iparművészeti Múzeum | Budapest
katalógus

A szecesszió a közös többszörös, ami összeköti a tematikus válogatásban felsorakozó különféle anyagú és formájú, használati- és dísztárgyakat. Az Iparművészeti Múzeum adatbázisa az új stílus formavilágának legváltozatosabb szereplőit állítja egymás mellé, a különleges online kollekció átböngészésével több mint 100 évet utazhatunk vissza a múltba.

https://gyujtemeny.imm.hu/virtualis-kiallitas/szecesszios-mutargyak/14?start=360 

Kép forrása: Iparművészeti Múzeum, Budapest

Kép forrása: Iparművészeti Múzeum, Budapest

Szecesszió papíron

Iparművészeti Múzeum | Budapest
online katalógus

Online katalógusában az iparművészeti múzeum papíralapú szecesszós műtárgyait mutatja be. Fotók, grafikák, tervrajzok, akvarellek, képeslapok és ex libriseket böngészve merülhetünk el a finom formák, álomszerű fantáziaképek gazdagon díszített világában. Az virtuális gyűjtemény hozzáférést biztosítanak a korábban nem publikált művekhez, forrásokhoz. 

https://gyujtemeny.imm.hu/szecesszio-papiron?start=0 

Színes Üvegek fekete-fehérben

Iparművészeti Múzeum | Budapest

A címben megjelenő paradoxon feloldását a korabeli fényképezési technika adja, legjobban talán a múzeumi adattári fényképek, mintagyűjtések funkcionalitásával magyarázható. De vajon van értelme a színes díszüvegeket fekete-fehérben szemlélni? A virtuális kiállítás megtekintésével kaphatunk választ a kérdésre. 

https://www.imm.hu/hu/exhibits/view/540,Sz%C3%ADnes+%C3%BCvegek+fekete-feh%C3%A9rben?type=permanent 

 

Kép forrása: Iparművészeti Múzeum, Budapest

Kép forrása: Iparművészeti Múzeum, Budapest

Fauna, japonizmus, szecesszió – Szemelvények az Iparművészeti Múzeumból 

Iparművészeti Múzeum | Budapest

Merüljön el a halak, madarak és pillangók és krizantémok színes világában! A japonizáló festett kerámiákból készített tematikus válogatás  minden darabja egy ablakot nyit a saját természet-ihlette, különös világába. 

https://gyujtemeny.imm.hu/virtualis-kiallitas/fauna-japonizmus-szecesszio-szemelvenyek-az-iparmuveszeti-muzeum-utazokiallitasabol/104163 

Szecessziós bestiárium

Iparművészeti Múzeum | Budapest

Ilyen nincs is! Misztikus csodalények, ókori alakok, torzszülöttek díszitik az online szecessziós bestiárium szereplő műtárgyakat. A furcsán tekergőző lények között legmeghökkentőbb talán az váza, ahol egy görög kentaur alakja mellett egy amerikai indián figurája fedezhető fel.

https://gyujtemeny.imm.hu/virtualis-kiallitas/az-iparmuveszeti-muzeum-szecesszios-bestiariuma/104394 Kép forrása: Tomory Lajos Múzeum, Budapest

Kép forrása: Ferenczi Múzeum, Szentendre

Teremtés - Ferenczy Noémi művészete

Ferenczy Múzeum | Szentendre
virtuális kiállítás 

Számos játék, tudáspróba, életrajzi érdekesség és a szövésmesterség ismeretei mellett a Ferenczi Noémi életmű legszebb alkotásai várnak a Ferenczi Múzeumi Centrum virtuális kiállításában. A népies ihletésű századfordulós kárpitművészet megújítója, stílusalkotója a szecessziós és modern formajegyek nyelvén is kiválóan értett. 

https://femuz.hu/teremtes-ferenczy-noemi-muveszete/ 

Zsolnay Aranykora

Zsolnay Negyed | Pécs
3D túra

A csodás iparremekek, a színpompás eozinmázas Zsolnay-porcelánok legjava sorakozik a Gyugyi-gyűjtemény kiállításának polcain. A Zsolnay Negyed virtuális túrát kiegészítő összefoglalóból kiderül, mi is a „milleniumi technika" és megismerhetjük a Zsolnay-család 19. század második felében alkotó tagjait. 

https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/a-zsolnay-aranykora-gyugyi-gyujtemeny 

Kép forrása: Zsolnay Negyed, Pécs

Kép forrása: Janus Pannonius Múzeum, Pécs

A pécsi Zsolnay-kút története

Janus Pannonius Múzeum | Pécs

A múzeumi gyűjteményen kívül a kőzeteken, épületeken is sok helyütt felismerhető a szecessziós épületkerámia, amely nagyrészt a Zsolnay-gyárban készült. Pécs egyik emblematikus kútját pedig a nagytekintélyű család emlékére emelték. A Janus Pannonius várostörténeti barangolásra hív! 

https://www.jpm.hu/hirek/2020-03-24-digitalis-barangolas-a-muzeumban-7 

Szecesszió a divatban

BTM Kiscelli Múzeum | Budapest

Gésakonty, halványszín ruha, csipkés napernyő: íme a századforduló megtestesülése a divatban. Azonban ez csupán részleges felsorolás: a szecesszós ruhatár kialakításakor minden kiegészítőnek és ruhadarabnak megvan az anyaga, színe, mintája, és még az esése sem mindegy! A Kiscelli Múzeum összefoglalója bevezet a szecesszós gardrób rejtelmeibe. 

http://kiscellimuzeum.hu/100evdivattortenete/szazadfordulo_szecesszio 

Kép forrása: BTM Kiscelli Múzeum, Budapest