Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Virtuális Roadshow - Együttélés

A 6 tematikus online múzeumi roadshow (Néprajz, Ipari örökség, Szecesszió, Együttélés, Viselet, Legendás múzeumi tárgyak) egy-egy nagy múzeumi holdudvar köré épül, aköré a nagy országos múzeum köré, akik a legrelevánsabb gyűjteménnyel rendelkeznek az adott témakörben. Ezeket egészítik ki azok a kapcsolódó városi múzeumi, vagy kisgyűjteményi anyagok, amik tovább színesítik a téma bemutatását. A különböző tartalmak inkább tematikus sorrendben egy történetet mesélnek el, nem pedig múzeumhoz kötött listaszerű megjelenítést és logikát követik.

Különböző kisebbségek, generációk és az emberek és technika és természet együttélésére hozunk példákat magyar múzeumokból. Hogyan látták és láttaták magukat, miközben tudvalevő volt, hogy a másság ábrázolását mindig a "mi" csoport tagjai készítették.  Az egyén árulkodó tárgyaitól a közös kollektíva identitásáig járjuk be a magyar múzeumokat, példákat keresve magától értetődő és kevésbé egyértelmű együttélési minták után kutatva.

Kép forrása: SZM Magyar Nemzeti Galéria, Budapest


Magyar Tájak

SZM Magyar Nemzeti Galéria | Budapest

A táj és ember különleges kapcsolatát ismerhetjük meg a Magyar Nemzeti Galéria virtuális tárlatát. (link) Különböző korokban sokféle arcát mutatták meg a tájnak legnevesebb festőink, akik a Kárpát-medence esszenciáját megragadva alkották meg a magyar táj fogalmát.


https://magyartajak.mng.hu/Pest zöld szíve - a Múzeumkert

A Múzeumkert a pesti Belváros egyetlen nagyobb közparkja: „Pest zöld szíve”. A szabadság, az európaiság és a nemzeti függetlenség együttes szimbólumává emelt Nemzeti Múzeum épületét övezi ez a tér. A kert története történelmünk közel két évszázadának hű lenyomata, mindennapjaink társa. Gyermekek játszótere, egyetemisták találka-, tanuló és pihenőhelye, ahol napozni, levegőzni, olvasgatni, beszélgetni lehet. A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeiben található fényképekkel (link) mutatjuk be az elmúlt idők kertjét.


https://museumapgallery.mnm.hu/kiallitasok/item/478-pest-zold-szive

Kép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Kép forrása: Ferency Múzeumi Centrum, Szentendre

Castrumtól a Kereskedőházig

Ferency Múzeumi Centrum | Szentendre
3d kiállítás

Szentendre, a kereskedőváros, Szentendre, a római erődváros és nyaralóövezet, Szentedre, a bor városa és a művészek múzsája. A várost sokan, sokféleképpen, más indítattásból, eltérő vágyakkal lakták a különböző korokban. A vásárlás tevékenységén keresztül vág ablakot a Ferenczy Múzeum virtuális kiállítása, melyben szentenderiek vásárlási, fogyasztásiszokásaik mellett a különböző városi viszonyulások, identitások is megtekinthetők.


https://femuz.hu/szentendre-a-kereskedovaros/

Ars et Virtus - 800 éves közös örökség

Magyar Nemzeti Múzeum | Budapest

Hogyan kerültek az Árpád-házi királyok Horvátország trónjára? Mit rejt ez a több, mint 800 éves közös múlt? Mit mesélnek a horvát és magyar kötődéssel egyaránt rendelkező nemesi családok ódon várkastélyainak falai? Milyenek voltak a művészeti kapcsolatok a két nemzet között az elmúlt évszázadokban? Ennek a gazdag, közös kulturális örökségnek a megismerésére invitál a zágrábi Galerija Klovićevi Dvori (Zágráb) és a Magyar Nemzeti Múzeum virtuális kiállítása.


https://museumapgallery.hu/kiallitasok/item/135-ars-et-virtus

 

Kép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Kép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Szépművészeti Múzeum

Nemzetiségek 1948-49 alatt

Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Szépművészeti Múzeum

A Kapocs számos múzeumi szakember online múzeumpedagógiai kooperációja. A Szabadságharc történetét számos nézőpontból elmesélő virtuális tárlat egy egyedülálló tematikus körképet fest a 19. század közepi Magyarország mindennapjairól. Bátor kérdésfelvetéseinek köszönhetően egy sor idáig rejtett műtárgy és történet kerülhetett napvilágra, s ebben az újnarrációban keresik a múzeumok szerepét.


https://www.thinglink.com/scene/1362022105612288001

Húzd rá cigány

Néprajzi Múzeum | Budapest

Liszt szerint „a czigányok emléke össze van fűzve gyermekkorunk emlékeivel." Művészetük tanulmányozásának sok időt szentelő zeneszerző érdekesen párhuzamot állít a vándorló cigányok és saját életmódja között. A 17 századtól ha a népzene nem is alakul át gyökeresen, azonban a róla való gondolkodás sok változást hoz. A Néprajzi Múzeum illusztrált írája bevezet a „cigány" és „magyar" zene és táncok kulturális reprezentációjába.


https://www.neprajz.hu/kiallitasok/kulso-helyszinu/huzd-ra-cigany.html

 

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

A misztikus cigány

Néprajzi Múzeum | Budapest

A paraszti kultúra fantáziája, mágikus gondolkodása alakította ki a misztikus cigány alakját. Titokzatos, félelmetes, tenyérjós - a népi babonák és hiedelmekből a 19 századi művészet egyik zsánerfigurája lett. A Néprajzi Múzeum archív ismertetőjéből kiderül, miért.


https://www.neprajz.hu/kiallitasok/kulso-helyszinu/a-misztikus-cigany.html

Szebeniek, oláhoh, cigányok, székelyek

Néprajzi Múzeum | Budapest

Amit Asbóth Kamilla kamerája látott, bejárta a világot. A fényképésznő híressé vált tablóján a nagyszebeni szalonjában készült szalonporték és típusportrék között szászok, erdélyek, oláhoh, cigányok, portréi néznek vissza a papírról. A Néprajzi Múzeum történeti fényképei mesélnek az erdélyi életmódról, népekről, és a szalonfotók fantázaivilágáról is.

https://etnofoto.neprajz.hu/index.php/2022/10/21/kepsorok/

 

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Kő kövön: töredékek amagyar vidéki zsidóság kultúrájából

Néprajzi Múzeum | Budapest

A Néprajzi Múzeum online repozitóriuma elsősorban lokális „esettanulmányok” alapján mutatja be a zsidóság hétköznapi életét, a többségi társadalomban elfoglalt helyét, sajátos kultúrájának bizonyos jellemzőit, a hagyomány és modernitás lehetséges útjait és útvesztőit. Mindezt úgy, hogy közben a megmaradó, újraéledő magyar zsidó kultúra elemeit sem téveszti szem elől.


https://kokovon.neprajz.hu/neprajz.start.php

  

Egy családi sikertörténet és tragédia muzealizálva 

Tomory Lajos Múzeum | Budapest

Nem baj, ha Szerján Miksa neve nem cseng ismerősen - most minden megtudhat életéről, lőrinci kávéházáról és fűszerbirodalmáról. Nem szerepelnek a történelemkönyvekben, azonban a Monarchia-korabeli gazdasági fellendülés legfőbb előmozdítói voltak azok a - mai kifejezéssel élve - vállalkozók, akik sok szempontból a modern üzleti pályamodellt alapozták meg. Miksa csak az utolsó évtizedben csatlakozott a szerencsét próbálókhoz, örmény származása miatt 1906-ban a török konzulátuson kapott állampolgársági igazolást, amit a későbbi honosítási iratokkal együtt őrzi a Tomory Lajos Múzeum. (link) A virágzó üzletét azonban 1919-ben román megszállók dúlták fel, megpecsételve nem csak az üzlet, de maga Szerján Miksa sorsát is.


https://www.tomorylajos-muzeum.hu/szerjan-miksa/

Kép forrása: Tomory Lajos Múzeum, Budapest

Kép forrása: Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény, Székesfehérvár

A Moskovszky-gyűjtemény legértékesebb tárgyai

Hetedhét Játékmúzeum – Moskovszky és Réber Gyűjtemény | Székesfehérvár

Hogyan éljünk együtt saját gyűjtőszenvedélyünkkel és a minket körülvevő tárgyakkal? A műgyűjtő szerepében Groedel Theodóra, kollekcióját főképp az antik bútorok és játékok teszik ki. Magánkézen lévő gyűjteménye páratlan és különleges kollekció, aminek történetével és műtárgyaival a Hetedhét Játékmúzeum virtuális kiállításában ismerhetünk meg.


https://hu-themator.museum-digital.org/ausgabe/showthema.php?m_tid=236&tid=236&ver=standalone

Magukra maradt bútorok

Petőfi Irodalmi Múzeum | Budapest

Megszemélyesített tárgyak 3 sorban. A Petőfi Irodalom digitalizált termében írók, költők székeivel, foteljeivel ismerkedhetünk. A már-már szinte beszélő, de mindenképpen beszédes bútorok az irodalmi tárgyak közé úgy nemesültek, hogy számos irodalmi ű megszületéséhez köthetők, voltak jelen. Lassanként az írók vonásait felvevő ülőalkalmatosságok a magyar 19-20. századi irodalmi nagyjainkhoz lényegülhettek használatuk során, azonban ezt csak sejtjük - a kiállítást narráló objektív leírókartonok józanítanak ki a nosztalgiából.


https://butoros.pim.hu/?_ga=1.8341366.532010975.1668696411

Kép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest

Kép forrása: BTM Kiscelli Múzeum, Budapest

VAU - a fővárosi kutyatartás kultúrtörténete

BTM Kiscelli Múzeum | Budapest

A Kiscelli Múzeum tematikus közösségi média oldalán egyszerre jelennek meg a 21. századi bundás barátaink, és neves történelmi személyek és múltbéli ismeretlenek kedvencei, kutyás fotói. Legyen kicsi vagy nagy az eb, az online kutyatár egy olyan kiállítás online kiegészítője, ahol mindenki megbizonyosodhat a szoros együttlétezésről, hiszen „a kutya természetes környezete a mi környezetünk".


https://www.facebook.com/vau.kiscellimuzeum

Kopók, kajtatók, mindenesek...

Magyar Mezőgazdasági Múzeum | Budapest

Számos állat segítheti az embert vadászatban. A munka során az állatok és gazdáik között egészen különleges kapcsolat alakul ki. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum ismeretterjesztő írása és videói segítenek megismerni a solymászat különleges világát és eligazodni a vadászkutyák fajtái között.


https://mmgm.blog.hu/2022/01/25/kutyak_es_mas_allatok_szerepe_a_vadaszat_soran

 

 

Kép forrása: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest

Kép forrása: BTM Vármúzeum, Budapest

Lovasíjászok Budapest múltjából

BTM Vármúzeum | Budapest

A főváros területén megtelepedett lovasnomádnépek több mint 2 évezreden át fel-felbukkannak. A város területén feltárt leletek a gazdag íjászkultúra és egy mára kihalt életmód tárgyi emlékei. Egy olyan kor lenyomatai, amikor életük nagy részét lóháton töltötték az itt élő emberek - erről a kiállításban szereplő számos ábrázolás tanúskodik. A másik jellemző kollektív tapasztalat pedig az íjászat célja: a vadászat és háború. A folyamatos fegyveres konfliktusok az együttélés kevésbé békés oldalát is bemutatják a Budapesti Történeti Múzeum virtuális kiállításában. 


https://www.varmuzeum.hu/lovasijaszok.html

Kincsem

Magyar Mezőgazdasági Múzeum | Budapest

A magyar csodaló, Kincsem és gazdája, Blakovics Endre sorsa szorosan összefonódott. A leghíresebb magyar angol telivér kanca életéről mesél a Magyar Mezőgazdasági Múzeum blogja. 


https://mmgm.blog.hu/2021/03/17/kincsem_623

 

Kép forrása: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Budapest

Kép forrása: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum,  Budapest

Játékos pixelek

Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum | Budapest

Hogyan váltak a számítógépes játékok a mindennapjaink részévé? Mióta élünk a komputerekkel egy fedél alatt? Egyáltalán hogyan kerültek a játéktermekből az otthonainkba? A játéktörténetbe vezet be a Műszaki Múzeum videósorozata, majd próbára is tehetjük emlékezetünket a játékos feladványok megfejtésével.


https://www.mmkm.hu//hu/tanulas/muzeum-az-otthonomban/jatekos-pixelek

Kép forrása: Ludwig Múzeum, Budapest

 

Kiterjesztett jelen

Ludwig Múzeum | Budapest
thinglink kiállítás

Együttélés a jelen bizonytalanságával A személyes és a kollektív tapasztalatok művészeti kifejezéseit gyűjtötte össze a Ludwig múzeum tárlata, amiben a 21. század kihívásai, a felgyorsult idő, az állandó változás, amiben a pillanat megragadása, a szembenézés, vágyott helyett a valós jövőkép megismerése a fő cél.


https://www.thinglink.com/video/1626949050680999937