Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Virtuális Roadshow - Viselet

A 6 tematikus online múzeumi roadshow (Néprajz, Ipari örökség, Szecesszió, Együttélés, Viselet, Legendás múzeumi tárgyak) egy-egy nagy múzeumi holdudvar köré épül, aköré a nagy országos múzeum köré, akik a legrelevánsabb gyűjteménnyel rendelkeznek az adott témakörben. Ezeket egészítik ki azok a kapcsolódó városi múzeumi, vagy kisgyűjteményi anyagok, amik tovább színesítik a téma bemutatását. A különböző tartalmak inkább tematikus sorrendben egy történetet mesélnek el, nem pedig múzeumhoz kötött listaszerű megjelenítést és logikát követik.

Népi vagy polgári, úri vagy paraszti ruhadarabok, divatok, irányzatos, stílusok és kiegészítők kaptak helyet a tematikus válogatásban. A legújabb Virtuális Roadshow állomásain haladva megismerhetjük múltunk ikonikus viseleteit, amikhez sok esetben személyes történetek, életutak is társulnak. Vigyázat! A ruházaton keresztül a kollektív és egyéni önkifejezés is formát ölthet.

Kép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

A hétezer éves nő - retro divat az újkőkorból 

Magyar Nemzeti Múzeum | Budapest

Gyöngyök, többsoros öv, gyöngyös fejdísz díszíti a Sormás-szobrokon megörökített hölgyeket. A Magyar Nemzeti Múzeum blogján az újkőkori divet mellett a történeti rekonstrukció izgalmas módszerébe is betekintést nyerhetünk.


https://mnm.hu/hu/cikk/hetezer-eves-no-retro-divat-az-ujkokorbolNőiesség a középkor hajnalán: ékszerek

Magyar Nemzeti Múzeum | Budapest

A Nőnek való vidék? virtuális kiállításban a míves régészeti leleteké a főszerep: aranyból és ezüstből fibulák, fülbevalók, diadémok, karperecek, csüngők és mütyűrök válnak felfedezésre.


https://museumapgallery.hu/nonek-valo-videk

Kép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Kép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Honfoglaló női viselet

Magyar Nemzeti Múzeum | Budapest

A honfoglalás kori női viselet egyes darabjait régészeti leletek segítségével ismerteti meg a tudáspróba.


https://www.thinglink.com/scene/1301808251809038337

Magyar női és férfi nemesi viselet a kora újkorban

Hogy öltöztek a 17. században a nemes hölgyek és urak? A Nádasdy-házaspár egész alakos portréi segítenek eligazodni a paszományok, dolmábyok, kapcák, násfák és úrihímzések világában. Brandenburgi Katalin gyönyörű díszruháját a legapróbb részletekig fel lehet térképezni a 3D modell segítségével.


https://learningapps.org/9791319
https://learningapps.org/9705843
https://sketchfab.com/3d-models/brandenburgi-katalin-ruhaja-2a361478f2924537bcde41cbd45e2bb0

 

Kép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Kép forrása: Kecskeméti Katona József Múzeum, Kecskemét

A királyné gardróbja

Kecskeméti Katona József Múzeum | Kecskemét

A fiatal Erzsébet királyné gyakran készíttetett magáról műteremportét, azonban a miután betöltötte 30. életévét, már nem lehetett arcát megörökíteni, emiatt sokszor egy találkozunk "öregített" képmásaival. Azonban csodás alakját és pazar ruháit megőrzik a felvételek, amik alapján ruharekonstrukciók élesztik ujjá a királyi ruhatárt a Kecskeméti Katona József Múzeum virtuális kiállításán.


https://kecskemet-cifrapalota-202012-sisi.360tura.hu/

Ilyen volt a Nádasdy huszárok egyenruhája

Savaria Múzeum | Szombathely

A monarchia idején legnagyobb köztisztelet élvező, dialás huszárok soproni uniformisa egy egyedülálló, személyes történetet is mesél. A ruha teszi az embert, de jelen esetben az ember, gróf Cziráky József tartalékos főhadnagy teszi a ruhát. A Smidt Múzeum állandó kiállításában látható egyenruha tulajdonosa ugyanis a 20. század elejének viharaiban is nagy szolgálatot tett, harcolt a déli és keleti frontokon, megyei főispáni rangot szerzett, s még Habsburg Ottó is kitüntette.


https://savariamuseum.blog.hu/2021/12/22/ilyen_volt_a_nadasdy-huszarok_egyenruhaja

Kép forrása: Savaria Múzeum, Szombathely

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Erdélyen innen - Alföldön túl (Györffy István és Bartók Béla Fekete-körös-völgyi gyűjtései

Néprajzi Múzeum | Budapest

Legyen vászon, szűrposztó, vagy gyári kelme, a Fekete-körös menti öltözködés legjavát gyűjtötte be Györffy István Bartók Béla oldalán. A virtuális kiállításban látható dél-alföldi viseletek darabjai magyar és román formákat, hagyományokat és díszítéseket követnek.


https://fekete-koros-volgy.neprajz.hu/neprajz.targy16.php?is=11&bm=1&kr=O_600_%3D%22FeketeK%C3%B6r%C3%B6s16%22&l=10

Csoportkép egy háziipari kiállításról

Néprajzi Múzeum | Budapest

A békési viseletben látható csoport egy jótékony ügyért ült modellt a fotóhoz az ország egyik leghíresebb fényképépszénél. Cipfraszűrős Szenes úr, és további zsáneralakok, köztük műegyetemi hallgató, oláhok, tótok öltötték magukra a jellegzetes öltözeteket 1903-ban.


https://etnofoto.neprajz.hu/index.php/2022/04/21/bekescsabai-viseletbe-oltozott-magyarok-szlovakok-es-romanok/

 

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

Kép forrása: Néprajzi Múzeum, Budapest

A cifraszűr 

Néprajzi Múzeum | Budapest

Díszes és hatalmas, nehéz juhszőr kabátok, melytől oly daliásak a magyar juhászok hamar a jómódú parasztság által kedvelt öltözékké vált. A gazdagon díszített ruhadarabok a 19. századra igazi reprezentatív darabokká váltak. A Néprajzi Múzeum virtuális kiállításán sok minden megtudható a szűrökről és viselőikről.


https://www.neprajz.hu/cifraszur/html/index.html

Gubacsapó és szűrszabó műhely

Déri Múzeum | Debrecen

Hogyan lesz a kócos bundából szövet, posztó? S a posztóból cifraszűr? A debreceni ruhakészítő és szűrszabó mesterek műhelyébe nyerhetünk bepillantást a Déri Múzeum ismertetőjében. Kiderül, mi a csapó feladata, hogyan kell kallózni, mi is a szűrkészítésben a virágozás, és hány darabból kell összeilleszteni a cifraszűrt - szinte úgy, mint egy kirakóst.


https://www.derimuzeum.hu/kiallitasok.php?id=74

Kép forrása: Déri Múzeum, Debrecen

Kép forrása: Móra Ferenc Múzeum | Szeged

A szegedi papucsnak nincsen párja

Móra Ferenc Múzeum | Szeged

Ismerős idegenek: egyszerű vagy éppen selyemmel borított, hordott vagy félkész, lapostalpú, magassarkú, vagy éppen platformos, de mindenképp a lábunkon hordott tárgyak sokasága vár felfedezésre. A szegedi Móra Ferenc múzeum lábbeligyűjteményében gyönyörű hímzett papucsok mellett bőrbocskorok, klumpák és a mai viseletünkhöz hasonló körömcipők is helyet kaptak. Türelemmel személve láthatjuk, milyen sokfélék is a cipők, s joggal tehetjük fel a kérdést a színes gyűjteményt végigpörgetve, hogy mitől is lesz cugos egy cipő, vagy miért mindig kifelé néznek a papucsokat díszítő pompomok.


https://moramuzeum.hu/virtualis-kiallitas/

Magyar minták Holló Valéria gyűjteményéből

Dobó István Vármúzeum | Eger


Holló Valéria a 20-as évek legvégén nyitott népművészeti boltot, maga is alkotott, emellett kereste az inspiráló motívumokat. Népművészeti gyűjtőútjai során számos darabbal gyarapította férjével, Szegedi-Maszák György festőművésszel közös gyűjteményét. A hatalmas kollekciójuk kiemelkedő darabjai az ország egész területéről összegyűjtött viseletek. A népi mozgalom egyik úttörőjének életével és életművével, az általa létrehozott gyűjtemény ismerhető meg a virtuális kiállítás segítségével.


https://eger.story.qulto.eu/visitor/story/be0d75bc-59f7-4e36-8c62-64c4b0fc6c06/startPage

Kép forrása: Dobó István Vármúzeum, Eger

Kép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Maskarában a 19 század végi magyar arisztokrácia

Magyar Nemzeti Múzeum | Budapest

A 19. század második felében nemesek és polgárok nemcsak a farsangi mulatságok idején öltöztek jelmezbe, hanem más alkalmakkor is. Bálokon, magán-összejöveteleken, gyermekzsúrokon gyakran mutattak be élőképeket, amelyeken történelmi alakok, neves színdarabok szereplői, vagy elképzelt figurák, ismert festmények alakjai elevenedtek meg. A divatos jelmezes mulatságok olykor politikai tartalommal telítődtek, olykor jótékonysági célokat szolgáltak, máskor csak az önfeledt szórakozás alkalmai voltak. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár gyűjteményében (link) található fotográfiák közül neves személyek jelmezes képeiből válogattunk, kis kitekintéssel a 20. századra is.


https://museumapgallery.hu/kiallitasok/item/201-maskaraban

Bájos semmiségek – Legyezőválogatás

Iparművészeti Múzeum | Budapest

Miből is áll a legyező? Milyen alakváltozáson ment át az évszázadok során? Legyen hagyományos legyező- vagy négyszögformájú, karton, lakkozott csipke, esetleg bojtos vagy tollas, a női ruházat hű kiegészítőjeként szolgált közel 3 évszázadon keresztül. Csodás színek, formák, anyagok és díszítések repítenek vissza a nemesi bálok, királyi és hercegi udvartartások világába a tematikus gyűjtemény segítségével. 


https://gyujtemeny.imm.hu/virtualis-kiallitas/-bajos-semmisegek-/276

 

 

Kép forrása: Iparművészeti Múzeum, Budapest

Kép forrása: Iparművészeti Múzeum, Budapest

Viseletek

Iparművészeti Múzeum | Budapest

Reprezentatív válogatásban az Iparművészeti Múzeum legpazarabb öltözékeit vonultatja fel, ahol a dolmányok, ingujjak és fűzők és díszmagyarok mellett mellett megfér a krinolin s egy chraleston-esthez passzoló kis fekete, vagy épp egy hajdú kalpag. 4 évszázad öltözködéskultúráját és kiegészítőit állítja egymás mellé a tematikus gyűjtemény.


https://gyujtemeny.imm.hu/virtualis-kiallitas/viseletek/460l

Gyermekdivat a 70-es években

Iparművészeti Múzeum | Budapest

A gyermekek nem a felnőttek kicsinyített másai, így a ruházatukat is saját igényükre kell alakítani. A 70-es évek gyermekdivatjamár számunkra sem idegen: sok olyan szabás és fazon van, amik máig népszerűek. Azonban felvonhatjuk a szemünket, ha szóba kerül a „Nagymama-butik". Hogy mit is jelent pontosan a furcsa kifejezés, a blogbejegyzést olvasva kiderül.


https://www.imm.hu/hu/news/view/537,Hah%C3%B3+%C3%96csi%21

 

Kép forrása: Iparművészeti Múzeum, Budapest

Kép forrása: BTM Kiscelli Múzeum | Budapest

Divattörténeti kalandozások

BTM Kiscelli Múzeum | Budapest

Gésakonty és Madeira-csipke, kisfekete és harankalap, és köztük a 3 „K": a kimonó, keménykalap és a kosztüm. Száz év helyett csupán a századforduló első három évtizedébe kalauzol el a Kiscelli Múzeum virtuális kiállítása, (link) azonban e három meghatározó divat bemutatása felér egy időutazással.


http://kiscellimuzeum.hu/100evdivattortenete