Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Virtuális Roadshow - Legendás múzeumi tárgyak

A 6 tematikus online múzeumi roadshow (Néprajz, Ipari örökség, Szecesszió, Együttélés, Viselet, Legendás múzeumi tárgyak) egy-egy nagy múzeumi holdudvar köré épül, aköré a nagy országos múzeum köré, akik a legrelevánsabb gyűjteménnyel rendelkeznek az adott témakörben. Ezeket egészítik ki azok a kapcsolódó városi múzeumi, vagy kisgyűjteményi anyagok, amik tovább színesítik a téma bemutatását. A különböző tartalmak inkább tematikus sorrendben egy történetet mesélnek el, nem pedig múzeumhoz kötött listaszerű megjelenítést és logikát követik.

Kép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

A vértesszőlősi előember

Magyar Nemzeti Múzeum | Budapest

A hiedelbergi típusú ember tarkócsontja, melynek nevét mindenki rosszul tudja, hiszen ő nem csupán Samu, hanem Sámuel. Az 1965-ben megtalált lelet 350 ezer éves, nem hiába, kijár neki a tisztelet. A Vértesszőlősi őstelepen talált leletek leghíresebbje már 3D modell formájában is tanulmányozható. 


https://sketchfab.com/3d-models/vertesszolos-ilelohely-emberi-tarkocsont-samu-65d7956538624f619811d4f2ce91078b

 

Pannónia fénye

Magyar Nemzeti Múzeum | Budapest

3D kiállításon tekinthetők meg a pazar későrómai ezüstök, másnéven a Seuso-kincs. A hányattatatott sorsú műtárgyegyüttes nagyszabású projekt keretében kapta vissza régi fényét. Az értékes ezüstkincsek lézerszkenneléssel digitalizált darabjai páratlan részletességgel mutatják be a római kori ötvösök mestermunkáját.


https://seuso.mnm.hu/hu#&chrp=13&sobj=0

Kép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Kép forrása: Jász Múzeum, Jászberény

Lehel kürtje

Jász Múzeum | Jászberény

A jászberényi Jász Múzeum őrzi az ország egyik legrégebbi történelmi ereklyéjét, a Jászkürtöt, amelyhez egyik legszebb hősi magyar mondánk, a Lehel monda fűződik. A kürtöt a régiségben Jászkürtnek hívták, s csak a 17. századtól azonosítják Lehel vezér híres kürtjével.


https://jaszmuzeum.hu/node/168

A Koronázási Palást

Magyar Nemzeti Múzeum | Budapest

Miseruhából lett kisebb átalakítás során a magyar királyság és a királyi hatalom emblematikus jelképe. A csattal összekötött vállról leomlóaranyszállal gazdagon hímzett palást a Magyar Nemzeti Múzeum egyik legféltettebb kincse. 


https://mnm.hu/hu/kiallitasok/allando/koronazasi-palast

 

Kép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Kép forrása: Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

Monomakhosz-korona

Magyar Nemzeti Múzeum | Budapest

Az 1861-ben Nyitraivánkán előkerült bizánci rekeszzománcos együttes hét félköríves aranylemeze IX. Monomakhosz Konstantin „római” császárt (uralk. 1042–1055) és hat álló nőalakot ábrázol, míg két medalionon az apostoli testvérpár, Szent András és Péter mellképe jelenik meg.


https://mnm.hu/hu/gyujtemenyek/archaeological-department/kozepkori-otvosgyujtemeny

Bocskai korona nemesmásolatai a Fejedelmi Kincstárban

Bocskai István Múzeum | Hajdúszoboszló

A Bécsben őrzött, vitatott eredetű pazar ötvösremek, a Bocskai korona hiteles másolata bekerült a Bocskai István Múzeum Fejedelmi Kincstárába. A 2018-ban felmérésre kölcsönadott, nagy becsben tartott műtárgy másolatát alapos és precíz munkával, immár a modern technika vívmányait hasznosítva készítették el.


https://www.bocskaimuzeum.hu/kiallitas.php?fejedelmi-kincstar&id=13

 

Kép forrása: Bocskai István Múzeum, Hajdúszoboszló

Kép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest

Magukra maradt bútorok

Petőfi Irodalmi Múzeum | Budapest


Megszemélyesített tárgyak 3 sorban. A Petőfi Irodalom digitalizált termében írók, költők székeivel, foteljeivel ismerkedhetünk. A már-már szinte beszélő, de mindenképpen beszédes bútorok az irodalmi tárgyak közé úgy nemesültek, hogy számos irodalmi mű megszületéséhez köthetők, voltak jelen. Lassanként az írók vonásait felvevő ülőalkalmatosságok a magyar 19-20. századi irodalmi nagyjainkhoz lényegülhettek használatuk során, azonban ezt csak sejtjük - a kiállítást narráló objektív leírókartonok józanítanak ki a nosztalgiából.


https://butoros.pim.hu/?_ga=1.8341366.532010975.1668696411

Szendrei Júlia jegygyűrűje

Petőfi Irodalmi Múzeum | Budapest

A Petőfi Sándor és Szendrey Júlia összetartozását jelképező aranygyűrűn Szendrey Júlia monogramja, valamint házasságkötésük dátuma van bevésve: „J. S. 1847.” A 19. század utolsó harmadában kibontakozó Petőfi-kultusz időszakában helyezték el egy külön erre a célra készített, monstrancia formájú ereklyetartóban.


https://pim.hu/hu/muzeum/mutargyak/szendrey-julia-jegygyuruje-ereklyetartoban-1847

 

Kép forrása: Petőfi Irodalmi Múzeum, Budapest