Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Múzeumok digitális tartalmai
Digitális tematikus múzeumtúrák
Digitális iskolai napok
Múzeumok közösségi oldalai
Digitális iskolai napok

Virtuális múzeumpedagógia és játékos tanulás a múzeumokkal!

Oldjátok meg közösen osztályoddal tematikus iskolai napjaink feladatsorát.

Herman Ottó Múzeum

Digitális Edukációs Múzeumi Órák - DEMÓ 5

2022. február 9.

A múzeum 1899-ben alakult meg Borsod-Miskolczi Múzeum néven. 1914-ig a Borsod-Miskolczi Múzeum és Közművelődési Egyesület, majd ezt követően 1949-ig, az államosításig Borsod vármegye és Miskolc városa finanszírozta tevékenységét. Az intézmény 1953-ban vette fel a sokoldalú tudós, Herman Ottó nevét. 1963-ban vált a múzeumi szervezet központjává, és ettől az időtől terjedt ki gyűjtőterülete Borsod-Abaúj-Zemplén megyére.

A Herman Ottó Múzeum depozitóriumaiban közel félmillió, egyedileg nyilvántartott műtárgy található. A legnagyobb gyűjtemény a régészeti, amelynek kiemelkedő egységeit az őskőkor első tárgyi emlékei, a neolitikum bükki és bodrogkeresztúri kultúrájának leletei, a népvándorláskor és a honfoglalás korának reprezentatív művészeti alkotásai jelentik. A múzeum ásványtára őrzi a Kárpát-medence legteljesebb hazai kőzet- és ásványkollekcióját. A képzőművészeti gyűjtemény jelentőségét – az itt lévő műalkotások nagy számán túl – elsősorban az bizonyítja, hogy a magyar nemzeti festészet valamennyi kiemelkedő művészének remekét tartalmazza, s ezek segítségével Mányokitól Moholy Nagy-ig bemutatható nemzeti festészetünk. A történeti gyűjtemény gazdag ipartörténeti emlékanyagot tartalmaz, s ehhez közel félmilliós lapterjedelmű adattár csatlakozik a 14. századtól napjainkig terjedő írásos emlékekkel. A néprajzi gyűjtemény nemzetközileg is számontartott része a matyóság és a palóc népcsoport népművészeti anyaga. A Herman Ottó Múzeumban található az egyik legnagyobb vidéki numizmatikai-falerisztikai gyűjtemény.

A Herman Ottó Múzeumot 1985-ben nyilvánította tudományos kutatóhellyé a kulturális kormányzat. A mintegy 40 tudományos szakalkalmazott és az intézményhez kötődő kutatók kutatási eredményeinek közzétételét több rendszeresen megjelenő periodika biztosítja. Tervszerű vásárlások és cserekapcsolatok biztosítják a rendszeres gyarapodását a közel 200 ezer kötetes múzeumi könyvtárban, amelyben fellelhető Gunda Béla és a Wellmann Imre akadémikusok hagyatékai is.

A Herman Ottó Múzeum 1999-ben az Év Múzeuma lett Magyarországon, és Miskolc város önkormányzata Pro Urbe díjjal jutalmazta az intézményben folyó sokoldalú és magas színvonalú szakmai tevékenységet. 1997-től a Miskolci Egyetem kihelyezett Művelődéstörténeti és Muzeológiai Tanszékének is otthont nyújt a közgyűjtemény.

 

Menekülés a múzeumból

 

Valaki ellopta a múzeumból az értékes festményeket! Ha helyesen válaszolsz a kérdésekre, visszaszerezheted őket és kijuthatsz a múzeumból.

Menekülés a múzeumból. Múzeumi szabadulószoba

Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) – A Napút festőjének a következő alkotásai láthatók a Herman Ottó Múzeumban:

Az öreg halász
Keleti pályaudvar éjjel
Mandulavirágzás
Felvidéki utca

Egyéb, a múzeumban látható gyűjteménnyel kapcsolatos információ az alábbi linken található: https://hermuz.hu/kepzo-es-iparmuveszeti-gyujtemeny/

Korosztály: 9-12. évfolyam (humán)

 

Nemes Nagy Ágnes (1922-1991) Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító, esszéíró

A miskolci Színészmúzeumban a Spanyolnátha művészeti folyóirat Nemes Nagy Ágnes Közelebb címmel programsorozatot szervez, melyben a költőnő gyermekekhez írt művei is szerepet kapnak. A művészetpedagógiai foglalkozásokon többek között az Ugróiskola, a Nyári rajz és a Lila fecske című versekről is szó esik. Gyűjteményünk ezeket dolgozza fel.

Nemes Nagy Ágnes – Közelebb

Korosztály: 4. évfolyam, 5-6. évfolyam, 7-8. évfolyam, 9-10. évfolyam (humán)

 

Petőfi Sándor (1823-1849) költő, nemzeti hős ꟾ A színház Petőfi Sándor verseiben

2022. év második felében nyílik meg a tervek szerint a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria Thália-házában (Színészmúzeum) a 9. Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennálé. A nyílt felhívást a tavasz folyamán teszik közzé a szervezők, de azt már tudni lehet, hogy az idei tárlat középpontjában Petőfi Sándor, a reformkor és a kortársak állnak. Töltsd ki a kérdőívet és ismerkedj meg a "színész" Petőfivel!

A színház Petőfi Sándor verseiben

Ajánlott irodalom Petőfi Sándor életéről, munkásságáról: 

Fekete Sándor: Így élt a szabadságharc költője. Petőfi Sándor élete – saját műveiben, kortársi emlékezésekben és egykorú képekben

Fekete Sándor: Petőfi, a vándorszínész

Talpassy Tibor: A magyar színjátszás hőskora

A színház Petőfi Sándor verseiben. Segédlet: PDF

Korosztály: 11-12. évfolyam (humán)

 

A Herman Ottó Múzeum és weboldalai

https://hermuz.hu/
https://hermuz.hu/muzeumpedagogia/
https://www.facebook.com/pannontenger/
https://www.facebook.com/hermuz.miskolc
https://www.facebook.com/galeria.hermuz/
www.facebook.com/szineszmuzeum.miskolc/

 


A múzeum weboldala:
Herman Ottó Múzeum (hermuz.hu)

Az esemény szervezője:
Mozaik Múzeumtúra

Az esemény koordinátora:
Örökség Kultúrpolitikai Intézet

Az iskolai program szervezője:
Felelős Szülők Iskolája

Facebook esemény:
DEMÓ 5 – Digitális Edukációs Múzeumi Órák